Lessons learned
In december 2021 startten TSI Foundation en onze partnerorganisatie Beschäftigung und Bildung (B+B) uit Hamburg een inventariserend onderzoek naar de wijze waarop de kracht van lokale organisaties ondersteunend kan zijn aan de positie van het leren in onze samenleving. Dit onderzoek vormt voor beide partijen het vertrekpunt voor een langduriger samenwerking op zoek naar een manier om levenlang leren op systeemniveau beter te borgen in onze samenleving.
De aanleiding is kortweg dat onderzoek laat zien dat met name lager geschoolden een negatieve houding hebben ten aanzien van het levenlang ontwikkelen. Deze houding, tezamen met praktische beperkingen, maakt dat deze groep minder actief werkt aan de eigen ontwikkeling en daarmee aan de eigen positie in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Dit vormt een knelpunt, omdat juist deze groep vaak kwetsbaarder is zo heeft TSI Foundation in diverse projecten gezien en ervaren.
Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Europese subsidieprogramma Erasmus+. Hun steun stelde ons in staat om gedurende 2022 via een serie interviews en (online) bijeenkomsten meer inzicht te krijgen in de wijze waarop lokale organisaties het levenlang ontwikkelen ondersteunen. Met dat inzicht wilden we instrumentarium ontwikkelen dat hen in staat stelt om vanuit hun lokale rol bij te dragen aan een cultuurverandering die zich met name richt op de positie van het leren en ontwikkelen in onze samenleving.
De interviews en sessies hebben verschillende inzichten opgeleverd.
De voor ons meest in het oog springende uitkomst is dat we hebben geleerd dat de stad zelf een instrument kan zijn in het ondersteunen van levenlang ontwikkelen. De continue interactie tussen de stad en haar bewoners maakt dat de fysieke inrichting van de stad een belangrijke factor kan zijn in het prikkelen van nieuwsgierigheid en het ondersteunen van ontmoeting.
Een tweede in het oog springende uitkomst is dat we hebben geleerd dat digitalisering niet langer alleen ondersteunend is aan het leven in de stad, maar dat er inmiddels ook daadwerkelijk sprake is van een digitale publieke ruimte. Door dit inzicht realiseren we ons dat, om een cultuur van levenlang ontwikkelen te ondersteunen, kennis van de sociale processen in de digitale publieke ruimte minstens zo relevant is als die van de ‘gewone’, offline, openbare ruimte.
Zoals gezegd was dit onderzoek voor ons een eerste stap en een eerste ervaring in het werken op Europese schaal op het thema levenlang ontwikkelen. De aanpak, uitkomsten en inzichten hebben TSI Foundation en B+B gebundeld in een eindrapport. Dit rapport kunt u hier downloaden. We hopen dat het u inspireert en aanzet om met ons mee te denken over manieren om het proces van levenlang leren in onze samenleving meer ruimte en aandacht te geven. klik hier voor het eindrapport
De gemeente Amsterdam heeft drie pilots opgestart in de zoektocht naar werkbare vormen van nieuwe lokale democratie. Het experiment Buurtbudget in Nieuw-West vormt er daar een van. TSI is betrokken als adviser en procesbegeleider.
In Groningen is een unieke vorm van samenwerking aan het ontstaan tussen alle betrokken partijen die zich inzetten voor de sociale opgaven die er liggen in de wijk De Wijert. Van woningcorporaties, welzijnsinstellingen, bewoners, wij-team, gemeente, scholen en zorginstellingen; zij vormen diverse allianties gekoppeld aan de opgave en doelstellingen waarop men in samenwerking wil investeren.
In Rotterdam werken TSI Foundation en Gemeente Rotterdam samen aan een aanpak om bewoners en ambtenaren te stimuleren om zich te blijven ontwikkelen. In de aanpak wordt gekeken naar 21ste eeuwse vaardigheden. Samen met bestaande lokale innovatiehubs en -labs wordt gewerkt aan een community die het leren faciliteert en stimuleert. Gaming en erkenning van vaardigheden vormen basisingrediënten voor de aanpak. Verkend wordt hoe Open Badges de nieuwsgierigheid van bewoners en ambtenaren kan prikkelen. Daarnaast wordt de basis gelegd voor een (digitale) infrastructuur die de community ondersteunt en de waarde van behaalde Open Badges kan borgen.
De ambitie van de gemeente Groningen om in 2025 een circulaire stad te zijn vertaalt zich naar een stevige inzet. Een voorbeeld daarvan is de voorgenomen realisatie van een circulariteitshub waar afvalstromen zoals textiel, plastic, karton en piepschuim door ontwerpers een betekenisvolle nieuwe vorm krijgen, op lokale schaal hergebruikt worden en een nieuwe bestemming krijgen. De rol van ontwerpers (creatieve industrie) is hier een essentieel belang. Samen met alle stakeholders zal de waardeketen-methodiek (ontwikkeld door House of Design) worden toegepast. TSI is als partner van House of design betrokken bij de procesbegeleiding.
Op 7 juni vond in Utrecht een eerste Kennisatelier Open Badges plaats met de titel Perspectief in flexibele tijden. TSI Foundation, Bloom Foundation en DUO/ Europass NL hebben hiertoe het initiatief genomen, onder de gezamenlijke noemer Open Badges Nederland. Aanleiding is dat we constateren dat momenteel tal van initiatieven op het gebied van Open Badges opkomen. Ook wordt er op veel plekken in het land nagedacht over de manier waarop deze badges kunnen worden ingezet. Met dit kennisatelier wilden we de krachten van al deze initiatieven bundelen en verkennen welke gedeelde ambities de deelnemers hebben. Verder lezen....
On April 25th 2018 the Dutch National Europass Centre, part of the Dutch Ministry of Education, Culture and Science, and TSI Foundation signed an agreement to continue their joint efforts on the development of an Open Badges-infrastructure in the local Rotterdam transformation program West Practice, which TSI Foundation is working on. The agreement not only confirms this cooperation we have since 2016, it is also the starting point for cooperation on new challenges we will be facing.
Read more? Click here.
Al langere tijd werkt TSI Foundation met verschillende partners en op verschillende plekken aan kansengelijkheid voor iedereen. TSI Foundation kiest er daarbij voor om de ontwikkeling van mensen centraal te stellen, omdat wij erin geloven dat jezelf ontwikkelen maakt dat je in staat bent om met de grote veranderingen in de samenleving (klimaat, digitalisering) om te gaan, deze te begrijpen en daarin voor jezelf een passende rol te bepalen. In diverse projecten heeft TSI Foundation eraan bijgedragen dat mensen zich kunnen ontwikkelen. Ook is TSI Foundation actief betrokken bij het debat rondom de waarde en het waarderen van de niet-formele ontwikkeling van mensen voor henzelf en de samenleving. Dat doen we onder meer als co-founder van Stichting Open Recognition Nederland, maar sinds november 2021 ook als mede-initiator van het project Towards a culture of lifelong learning.
Naar een cultuur van leven lang ontwikkelen
Towards a culture of lifelong learning - ofwel: naar een cultuur van leven lang ontwikkelen - is een nieuw project van TSI Foundation. Het vertrekpunt voor dit project is dat we zien dat het creëren van toegang tot leren, middels laagdrempelig bereikbare plekken waar mensen zich kunnen ontwikkelen, niet voldoende is om mensen te verleiden om actief en continu te werken aan hun ontwikkeling. De grote veranderingen op het gebied van arbeid en samenleven maken echter dat juist dit leven lang ontwikkelen essentieel is om te (kunnen) blijven participeren. Daarbij zien we ook dat met name voor lager geschoolden het leven lang ontwikkelen wat verder van de belevingswereld af staat, terwijl aanstaande veranderingen op het gebied van arbeid juist op die groep grote invloed zullen hebben. Alle reden dus, om te onderzoeken hoe zij kunnen worden verleid om actief hun ontwikkeling ter hand te nemen!
De plek van leren in de samenleving
In 2020 bracht het UNESCO Institute for Lifelong Learning (UIL) het rapport Embracing a culture of lifelong learning uit. Daarin schetsen zij het belang van een herbezinning op de rol van het leren in de samenleving. UIL schetst de noodzaak van een mondiale omslag in het denken over en de plek van leven lang ontwikkelen in de samenleving. In het rapport wordt dit vertaald in een routekaart naar een samenleving waarin het leren centraal staat. Diverse experts onderscheiden 10 elementen die daarvoor van belang.
Opvallend is dat UIL grote waarde hecht aan de rol van lokale initiatieven en lokale overheden in de omslag die zij voorstaan. TSI Foundation werkt altijd samen met en vanuit het lokale. Om die reden voelen we ons thuis in de oproep van UIL om de rol van het lokale te versterken. Geïnspireerd door hun verhaal en onze eigen ervaringen gaan we daarom op zoek naar interventies die de rol van lokale organisaties als aanjager van de omslag naar een cultuur van leven lang ontwikkelen.
Europese samenwerking
Deze zoektocht willen en kunnen we niet alleen invullen. Lokaal hopen we natuurlijk onze partners te betrekken bij dit onderzoek. Daarnaast hebben we hiervoor de samenwerking gezocht met de organisatie Beschäftigung und Bildung (B+B) uit Hamburg. Deze organisatie begeleidt jongeren op de moeilijke momenten in het leven en biedt hen waar nodig ook onderdak. De kracht van onze samenwerking is dat Hamburg en Rotterdam beiden steden zijn in transitie: beiden hebben een oorsprong in het maritieme en beiden zijn op zoek naar een nieuwe rol in de samenleving van straks. En net als TSI Foundation is ook B+B een organisatie die op zoek is naar innovatie en het gebruik van alternatieve interventies om veranderingen te begeleiden.
Funded by Erasmus+
De komende maanden, tot aan de zomer, voeren B+B en TSI Foundation een analyse uit, waarin we op zoek gaan naar relevante elementen, als het gaat om de rol van lokale partijen in het ondersteunen van het leren. We verwachten dat deze analyse ons handvatten geeft om vanaf het najaar een interventie te ontwerpen en te testen. Om dit onderzoek mogelijk te maken, heeft de Europese Unie via het programma Erasmus+ budget vrijgemaakt. Uiteraard zijn we zeer verheugd met hun steun. Ook geeft de steun van Erasmus+ ons toegang tot een breed netwerk van partijen die ons kunnen steunen met ervaring en kennis. Klik hier voor het eindrapport
- 'Wicked city problems; Creative cavalry to the rescue!', Peter Everts, TSIF.eu, March 2017 (Paper for Barcelona Smart City Expo 2017);
- Article in Impact Boom, 'Participatory City Making & Empowering People To Create Social Change', Ingrid Mulder, March 2017;
- 'Het spel van organisatievernieuwing', Peter Everts, Januari 2016
- 'Design for Liveability: Connecting Local Stakeholders as Co-creative Partnerships', Jorik Hepworth, Ingrid Mulder and Maaike Klinsmann, ServDes. 2016 Fifth Service Design and Innovation conference;
- Article in SIGMA, 'Sociale innovatie: meerwaarde in krachtig samenspel', Peter Everts, Tony van Acquoy and Mariëlle Gebben, TSIF.eu, July 2014;
- AWT report ‘De kracht van sociale innovatie’, cooperating with the AWT, The Hague (The AWT is a Dutch strategic advisory council which advises Government and Parliament) – met bijdrage van Tony van Acquoy, TSIF.eu, February 2014;
- Article in the EurObserver, ‘Youth Unemployment: a lost generation?, AEGEE Groningen – Tony van Acquoy, TSIF.eu, July 2013;
- Article in the EurObserver, ‘Social inclusion in perspective’, AEGEEGroningen – Tony van Acquoy, TSIF.eu, June 2013;
- Article in JPEOPLE, ‘Embracing change through Art, Design & New leadership’, Peter Everts (TSIF.eu) and Ilaria Forte (Radicalfuture), September 2013;
- ‘Manifest Werkkamer van de Stad‘, Peter Everts, TSIF.eu, 2013;
- Artikel in de Actuaris, themanummer innovatie ‘Creativiteitcreatie en innovatie’. Actuaris is het magazine van het Actuarieel Genootschap – Peter Everts, TSIF.eu, april 2012;
- 'How competences capabilities and market dynamics explain SME performance', the Strategic Management Society (Journal of Management) – Jack Crielaard, TSIF.eu, April 2012;
- 'De waarde van zuiveringsslib', het project ‘Duurzame slibverwerking Mierlo’ heeft Waterschap De Dommel nieuwe inzichten en instrumenten opgeleverd in de waarde en mogelijkheden van zuiveringsslib – Toine van Dartel (De Dommel) en Jack Crielaard (TSIF.eu), H2O tijdschrift voor watervoorziening en waterbeheer, mei 2012;
- 'Fit Or Failure: Strategic Fit By Employee-Market-Connection', Authors Jack Crielaard (TSIF.eu), Ron Kemp Onno (S.W.F.) Omta and Emiel (E.F.M.) Wubben (Wageningen University and Research Center), EURAM 2012, June 2012
This study investigates the fit between people, working in an organisation, and the markets of the organisation. Based on an ecological system model the term ‘strategic fit’ is applied to the direct relationship between the organisation’s human resources and the characteristics of the relevant market. This study provides new insights in the debate between the positioning school and the resource based view (RBV) of the firm to enhance high performing organisations, open innovation and self-direction of employees. According to our results from small and medium enterprises (SME’s) the RBV needs enrichment with a connection between employee and market. A good fit between these two indicators enhance results in the field of people and profit, and, still lagging, planet. This might contribute to a business practice where people and their relations are the starting point for corporate social responsibility.
- 'Creativiteitscreatie: Het spel, de passie en de verbeelding', Peter Everts, oktober 2011; 'Creativity creation': The summery is in English: 'Creation of creativity: play, passion and the imagination', PhD Thesis Peter Everts, October 2011;
- 'Naar de kapper; over creativiteit en organisatieontwikkeling', Merk & Reputatie, nr. 4, november 2011
- 'The EUWIN’s First Year Report', February 2014;
- 'The Dortmund/Brussels Position Paper on Workplace Innovation', July 2012;
- 'Qua Beratung – Qualität im Beratungsprozess. Zur Förderung der Beschäftigungsfähigkeit von KMU und ihren Beschäftigten – Europäischer Austausch und Vergleich', BBB Dortmund, July 2012;
-' Innovation that sticks', Stenden Hogeschool, oktober 2012
1. The Wilco Project: Understanding innovations in local welfare to strenghten social cohesion and lower social inequalities, 2010-2014. One of the videos of The Wilco Project is 'Social innovation across Europe':
2. SiG Knowledge Hub has been exploring the various qualities and elements that support successful social innovation: an overview.
3. The Good Life Project®: What is the meaning of life? Brené Brown, Seth Godin and 27 other successful entrepreneurs, artists and world-changers wee asked to define "good life". In the quest for the meaning of life and how to live your life to the fullest, Good Life Project® founder, Jonathan Fields asked these successful people from many different walks of life, and their answers may change your life:
4. URBES Barcelona: Embracing the vision of a greener future. This short film introduces Barcelona as one of the European cities aligned with the URBES - Urban Biodiversity and Ecosystem Services project. The URBES project is funded as part of the EU's 7th Framework Programme for Research by BiodivERsA, which is a network of 21 research-funding agencies across 15 European countries promoting pan-European research that generates new knowledge for the conservation and sustainable management of biodiversity.
5. TRANSIT (TRANsformative Social Innovation Theory) is an ambitious 4 year long research project that aims to develop a theory of transformative social innovation useful for academics, policy makers as well as practitioners.
1. Social innovation is about new ideas that work to address pressing unmet needs. We simply describe it as innovations that are both social in their ends and in their means. Social innovations are new ideas (products, services and models) that simultaneously meet social needs (more effectively that alternatives) and create new social relationships or collaborations. (Open Book of Social Innovation, Murray, Calulier-Grice and Mulgan, March 2010)
2. ‘We’ve reached a new stage of social innovation in which bold ideas are now being turned into real-world projects.’ Neil Kleinman of New York University’s graduate school of public service says social innovation has evolved twice since its creation and right now we’re in a period that he calls social innovation 3.0. The original iteration was the realization that new ideas and tactics were necessary to solve the world’s problems. That was followed by a stage of developing and testing those ideas. Our current stage, perhaps the most important, is about institutionalizing those ideas so that they can take hold in businesses, governments, and organizations around the world. How to?
3. SOCIAL INNOVATIONS, Rediscovering Social Innovation (SSIReview)
Social entrepreneurship and social enterprise have become popular rallying points for those trying to improve the world. These two notions are positive ones, but neither is adequate when it comes to understanding and creating social change in all of its manifestations. The authors make the case that social innovation is a better vehicle for doing this. They also explain why most of today’s innovative social solutions cut across the traditional boundaries separating nonprofits, government, and for-profit businesses. More to read ….
4. Social innovations are innovations that are social in both their ends and their means – new ideas (products, services and models) that simultaneously meet social needs (more effectively than alternatives) and create new social relationships or collaborations. They are innovations that are not only good for society but also enhance society’s capacity to act. Social innovations take place across boundaries between the public sector, the private sector, the third sector and the household. (The European Commission)
The European Union has a rich history of social innovation. These solutions find new ways of meeting social needs and create tools for social policy and investment. Social innovation is growing into a vibrant and creative field.
5. SIRE blog ‘defining social innovation’, submitted by Anna Davies
Despite the growing interest in social innovation among policymakers, foundations, researchers and academic institutions around the world, there is currently no common definition of social innovation, but rather a large number of different definitions in circulation. Some of these are very specific and exclude many examples of social innovation, while others are so broad that they describe projects and organisations that are not particularly innovative, even if they are in some way social.
This is partly because social innovation is a practice-led field – understandings, definitions and meanings have emerged through people doing things in new ways rather than thinking about them in an academic way. And since the practice of social innovation looks and feels different in different fields, sectors and continents, it is not surprising that meanings and definitions vary. More to read …..
6. Social innovation refers to the application of innovative, practical, sustainable, market-based approaches that achieve transformative social and/or environmental change, with an emphasis on under-served populations. Social innovation is becoming a priority for decision-makers at the most senior levels. In this new age of austerity, as governments search for guidance and inspiration on scaling cost-effective solutions to social problems, social entrepreneurship has taken centre stage. Social enterprises balance a social mission with financial viability and sustainability, existing between the public sector and private markets in both the developed and developing world.
7. ‘Mapping the various meanings of social innovation: Towards a differentiated understanding of an emerging concept’ by Dominik Rüede and Kathrin Lurtz (EBS Business School)
They address the ambiguities on social innovation by giving a detailed overview of the different understandings of social innovation used in current literature. Hence, the research question is “Which social innovation conceptualizations exist and what do they mean?”. Subsequently, we examine the most prominently used social innovation conceptualizations and evaluate how well they meet the criteria of concept clarity (Suddaby, 2010). More to read ….
8. “.. a novel solution to a problem that is more effective, efficient, sustainable, or just… [where] the value created accrues primarily to society as a whole rather than private individuals. Social Innovation focuses attention on the ideas and solutions that create social value—as well as the processes through which they are generated” (Stanford Centre for social innovation).
Towards a culture of lifelong learning
Towards a culture of lifelong learning